TCOE: Segítség a minőségbiztosításban

2022.08.31.
A TCOE egy kiváló eszköz a tesztelési funkciók optimális minőségének eléréséhez. Ebben a cikkben definiáljuk a TCOE-t, bemutatjuk, Európában mennyire elterjedt a használata, majd röviden ismertetjük, hogyan hozzunk létre TCOE központot.

Mi az a TCOE?

A Testing Center of Excellence (TCOE) a központosított tesztelési platform modellje, amely biztosítja a tesztelési folyamatok szabványosítását, és az erőforrások tesztelési célokra történő optimális felhasználását. A tesztelési funkciók kiváló minőségének elérése érdekében a platform egyesíti az infrastruktúrát és az erőforrásokat. Magyarul a TCOE-t nagyjából Tesztelési Kiválósági Központnak lehetne fordítani, de e fogalom esetében sokkal praktikusabb megmaradni az angol mozaikszónál.

A Testing Center of Excellence (TCOE) hármas funkciót tölt be a tesztelési tevékenységek folyamatában. A TCOE egy olyan keretrendszer, amely (1) meghatározza, (2) megvalósítja, valamint (3) méri a tesztelési ellenőrzéseket és szabványokat a szervezeten belül.

Ebben a keretrendszerben maguk a tesztelők is megosztott erőforrásokkal rendelkeznek a csapatok között, azonban a tesztelési protokollokat, eszközkészleteket és KPI-ket központi szinten definiálják. Ennélfogva a TCOE lehetővé teszi a szervezetek számára a tesztelők gyors átcsoportosítását másik csapatba, miközben szervezeti szinten folyamatosan fenntartják a minőségbiztosítási elveket és folyamatokat.

Mennyire elterjedt a TCOE használata?

A 2022-es Európai Szoftvertesztelési Benchmark Jelentés is foglalkozott az európai IT cégek TCOE gyakorlatával. A kutatás során az összesen 170 megkérdezett szakember körében igyekeztek felérni, egy szervezeten belül milyen szintű minőségbiztosítási erőforrások állnak rendelkezésre, és hogyan használják fel és értékelik ezeket.

A Software Testing News által végzett kutatás rámutatott arra, hogy 2022-ben az európai cégek többsége használ TCOE-t, a válaszadók 63 %-a rendelkezett TCOE központosított tesztelési platformmal, ami viszonylag magas aránynak számít. A vállalkozások kicsivel több, mint egyötöde nem alakított még ki TCOE-t. Érdekes tény, hogy a megkérdezett IT szakemberek közel 12 %-ának nem volt információja arról, alkalmaznak-e cégüknél TCOE-t vagy sem, ami a szervezetek belső kommunikációjának hiányosságára is visszavezethező.

A TCOE-t biztosan használó válaszadók 40 %-a találta rendkívül hasznosnak, 25 %-uk pedig nagyon hasznosnak a központosított tesztelési platformot. Csupán 5 %-uk gondolja úgy, hogy a TCOE megléte nem járul hozzá vállalkozása általános minőségének és tesztelési folyamatainak javításához.

Kapcsolódó:  Miért és kinek fontos az IT-kormányzás?

A tesztelési funkciók magas minőségének elérése érdekében a szabványosított TCOE egyesíti a tesztelési infrastruktúrát és az erőforrásokat. Remélhetőleg a közeljövőben több európai cég is bevezet majd TCOE központot.

Hogyan hozzunk létre TCOE-t?

Ha egy szervezet TCOE létrehozása mellett kötelezi el magát, az alábbi három lépésen mindenképpen végig kell mennie a sikeres kivitelezés és működtetés érdekében:

  1. Eszközök és folyamatok szabványosítása. Ezeken a lépéseken kívül a TCOE magában foglalja az új technológiák felfedezését és bevezetését, a KPI-k meghatározását és mérését, és az új minőségbiztosítási erőforrások felvételét és bevezetését is.
  2. TCOE irányításának kialakítása. Olyan elkötelezett csapatnak célszerű irányítania a tesztelési központot, amely megfelelően képviseli a szervezet tesztelési céljait. Egyes szervezetek szállítót bíznak meg a TCOE irányításával, míg mások teljesen házon belül oldják meg a vezetését.
  3. TCOE ütemtervének felvázolása. Határozza meg a szervezete igényeit és a legfontosabb elérni kívánt eredményeket, majd ennek megfelelően rangsorolja azokat.

A TCOE átfogóbb szemléletet követel meg a szervezettől a tesztelési protokollokra vonatkozóan, de a minőségbiztosítás terén látványos javulás érhető el, ha központosított tesztelési platform segítségével kívánja optimalizálni a tesztelési folyamatát.

Források: 1 2


TAGS  
Author

ProofIT

Complete test automation service and infrastructure: test automation from design through implementation to evaluation of results. ProofIT Ltd. has been providing assistance to a wide range of services and testing infrastructure, primarily for large companies and state organizations for more than ten years.
© 2018 ProofIT Kft. Minden jog fenntartva. / All rights reserved.
linkedin
Share This