Performancia tesztelés dióhéjban (1) - Mikor és kinek indokolt performancia tesztelést elvégeztetni?

2022.01.28.
Hogyan működik az összetett informatikai rendszerek teljesítményének mérése a gyakorlatban? A témát döntéshozói oldalról megközelítő cikksorozatunkban a komplex szoftverek performancia tesztelését mutatjuk be. Először ismertetjük, mikor és kinek érdemes teljesítménytesztelési projekt elindításán gondolkodnia.

Változás a kritikus informatikai rendszerekben

Teljesítménytesztelést jellemzően akkor szoktak készíttetni a vállalatok, ha olyan nagyarányú változás, változtatás várható komplex informatikai rendszereik, kritikus alkalmazásaik esetében, amely előreláthatólag kihatással lesz az informatikai rendszereik teljesítményére. Performancia mérést igénybe vevő vállalatoknak általában nagy az informatikai kitettségük, azaz nagy értékű eszközparkkal rendelkeznek, és kritikus vállalati folyamatokban van jelen az informatika.

M&A folyamat

Többnyire cégfelvásárlások, összeolvadások, kiválások, külső és belső szervezeti átalakulások teszik szükségessé az informatikai rendszerek oly mértékű módosítását, amely rendszerszintű eltéréseket idézhet elő adott szoftverek és/vagy hardverek vagy akár az egész informatikai eszközpark teljesítményében. Ilyen esetekben szükség van a rendszerek teljesítményének tesztelésére abból a célból, hogy bizonyítást nyerjen: a megváltozott körülmények között is megfelelően fog működni a rendszer minden eleme. Tesztelés hiányában akár a vállalat mindennapi működését befolyásoló, akadályozó anomália is előfordulhat.

Rendszermigráció Egy IT rendszer nagyobb arányú átalakításánál – rendszerbevezetésnél, -migrációnál stb. – lényeges, hogy ne méretezzék se alul, se fölül a változásban érintett IT rendszereket. Performancia teszttel ellenőrizni lehet az átalakuló IT rendszerek várható működését. Ennélfogva teljesítményméréssel a vállalatok közvetetten időt és pénzt takaríthatnak meg, mivel hozzávetőlegesen pontosan meg tudják tervezni a jövőbeli IT erőforrás szükségleteket.

Sok rendszer összhangjának tesztelése

Kívülállókban joggal merül fel a kérdés, ha előre lehet tudni, hogy x százalékkal fog nőni a terhelés, akkor miért nem lehet egyszerűen ennyivel megnövelni az erőforrásokat? Az összetett rendszerek tervezése nem egzakt tudomány. Vannak szempontok, amiket a tervezés során figyelembe lehet, sőt, figyelembe kell venni. Valójában azonban csak a megvalósítás során lehet véglegesíteni, hogy milyen típusú erőforrásból melyik rétegbe mennyit pluszt kell beépíteni ahhoz, hogy a tervezett többletkapacitás megvalósulhasson.

A legtöbb nagyvállalati folyamat rendkívül összetett. Egyetlen részfolyamatban, például egy mobilbankos utalásban is tucatnyi rendszer vesz részt. Ha ezek közül csak egyetlen rendszerben, vagy hardver-komponensben valahol szűk a keresztmetszet, az megfogja az egész folyamatot.

Kapcsolódó:  Performanciatesztelés a bolgár DSK Bankban (2)

Menedzsmenti döntés a teljesítmény tesztelés

A teljesítmény tesztelés során tehát a legtöbb mérés a rendszer viselkedését vizsgálja, extrém körülmények között, illetve e módosításokat követően mérjük vissza, hogy azok elérték-e az elvárt hatást. Performancia tesztelés elvégzéséről mindig a menedzsment dönt - elsősorban a CTO, ill. a CIO, üzemeltetési vezető, kritikusan érintett üzleti szervezeti egységek vezetőinek javaslatára. A teljesítménymérés általában egy nagyobb, több hónapot felölelő projekt, ezért fontos az egyetértés és az összhang a vezetés tagjai között, mivel nagyfokú közös erőfeszítést követel meg minden résztvevőtől.

Banki performancia tesztelés: gyakorlati példa

Egy egyesülés, bővülés, vagy akvizíció óriási kihívást jelent egy pénzintézet életében. A felvásárlás következtében megvalósuló szervezeti konszolidáció mellett az új szervezetbe kerül valamennyi szolgáltatás, az összes korábbi ügyfél, azok valamennyi adatával együtt. A megváltozott piac kezeléséhez elkerülhetetlen a banki rendszerek integrációja. Akár a régi rendszereket alakítják át, akár teljesen újakat hoznak létre, azokba bele kell kerülnie az összes új ügyfélnek, az összes új adatnak, az összes új tranzakciótípusnak, és gyakran a régi tranzakcióknak is. Az új, egységes informatikai rendszert úgy kell kialakítani, hogy az egyszerre lása el a kibővült szervezetet, miközben tökéletesen kezelni az örökölt állományokat is.

A DSK Bank esetében is hasonló folyamat zajlott le. Bulgária vezető bankja, az OTP Csoport tagja a közelmúltban lezárult akvizíciók során mintegy 30 százalékkal bővült. Az összeolvadási folyamat során a DSK Bank rendszerei megmaradtak, ezekbe migrálták az “örökölt” IT rendszerek adatait. Az így kibővült bank rendszereinek terhelése az előzetes várakozások szerint 30-60 százalékkal nőtt a korábbiakhoz képest.

A bank vezetői ezért szükségesnek látták, hogy a migráció befejezése előtt modellezzék a rendszereket, előre megvizsgálják várható működését a migráció utáni első napokban várható extrém terhelés alatt. Ezért az egyesített rendszerek éles működését megelőzően a bank a ProofIT és a KPMG szakértőiből álló, a témában már gyakorlattal rendelkező teamet kérte fel, hogy teljesítménytesztekkel mérje fel a rendszerek teherbírását. A feladatuk az volt, hogy a rendszermigráció befejezése előtt teljesítménytesztekkel ellenőrizzék, kibírják-e a megnövekedett terhelést a bank rendszerei.

Kapcsolódó:  A nem funkcionális szoftvertesztelés típusai

Kérje szakértőink segítségét összetett IT rendszerek performancia tesztelésével kapcsolatban. Tudjon meg többet teljesítmény mérési szolgáltatásunkról >>>

Forrás: 1 2 3


TAGS  
Author

ProofIT

Complete test automation service and infrastructure: test automation from design through implementation to evaluation of results. ProofIT Ltd. has been providing assistance to a wide range of services and testing infrastructure, primarily for large companies and state organizations for more than ten years.
© 2018 ProofIT Kft. Minden jog fenntartva. / All rights reserved.
linkedin
Share This