Örökölt rendszer-migráció: kinek, mikor ajánlott?

2022.05.18.
Milyen előnyökkel jár az örökölt rendszer-migráció? Kinek éri meg fontolóra venni a régebbi alkalmazásainak modernizálását?

Mit jelent az örökölt rendszerek migrációja?

Az örökölt rendszerek azok a régi, elavult, informatikai rendszerek, szoftverek vagy általában on-premise infrastruktúrában működő alkalmazások vagy programok, amelyekre a vállalatok már évek, vagy akár évtizedek óta támaszkodnak. Ezek a szoftverek általában sok mindent tartalmazhatnak, az értékesítési vagy CRM-alkalmazásoktól az egyedi és iparág-specifikus alkalmazásokig, számos funkciót lefedhetnek. Az örökölt rendszer-migráció (legacy migration) tehát a régi informatikai rendszerek modernizálását, azaz egy újabb hardver infrastruktúrára vagy szoftverplatformra történő áttelepítését jelenti. Szintén legacy migrationról beszélünk, mikor egy vállalat az elavult szoftvereket, platformokat vagy alkalmazásokat a felhőbe helyezi át.

Ragaszkodás az elavult rendszerekhez

A legacy migration projektek az üzleti életet jelentősebb mértékben megváltoztató, hatalmas projektek közé tartoznak. Ezért a vállalkozások gyakran vonakodnak az elavult alkalmazásaik migrálásától. Pedig a régi, elavult üzleti alkalmazások modernizálása növelheti a szervezet termelékenységét és hatékonyságát. Miért ragaszkodnak mégis a vállalkozások az elavult rendszereikhez? Ezzel kapcsolatban általában az alábbi indokok merülnek fel:

  • Üzleti érdek: Ha az alkalmazás működik, nincs sürgős üzleti igény a javítására vagy frissítésére. Még ha vannak is fennakadások az alkalmazás használata közben, ha az alkalmazottak kényelmesen használják a programot, alacsonyabb az elköteleződés a lecserélésével kapcsolatban.
  • Költség: Az örökölt rendszer tervezése, tesztelése, cseréje vagy frissítése megfelelő szakértelmet kíván. Az örökölt migráció összetett, időigényes feladat, így ez esetben nagyobb költségkeretben kell gondolkodni.
  • Üzleti fennakadások: A régi alkalmazások frissítése megzavarhatja a hagyományos munkafolyamatokat és az alkalmazottakat, amire sok szervezet, ha teheti, nem vállalkozik. A status quo fenntartása azonban visszatarthatja az IT környezet fejlesztését, ezáltal pedig visszafoghatja az üzleti folyamatok javulását.

Jelek, mikor ajánlott a legacy migration

Munkánk során mi is találkoztunk már lassan oldtimernek számító informatikai rendszerekkel. A vállalkozások gyakran nem veszik észre, mikor kell áttelepíteniük régi alkalmazásaikat. A kisebb, bosszantó informatikai problémák idővel összeadódnak, és egyre körülményesebb lesz a programot használni, ami egyre inkább a hatékony munkavégzés rovására megy. Alább összegyűjtöttük azokat a tipikus eseteket, melyek rendszeres előfordulása esetén erősen ajánlott elgondolkodni a régi rendszerek új rendszerbe vagy felhőbe történő migrálásáról:

  • Gyakran kell újraindítani a számítógépeket,
  • Nehézségek új felhasználók felvételekor,
  • Rossz biztonsági mentés kezelése,
  • Problémát jelent az információ elérésének helyhez és időhöz kötöttsége,
  • Nincs lehetőség több irodahelyiség fenntartására.
Kapcsolódó:  Kapcsolat a koronavírus-járvány és a tesztautomatizálás között

Ezek nem csupán zavaró tényezők, hanem csökkentik az egész szervezet hatékonyságát, sőt, még a biztonságot is gyengítik, ezért a fenti esetekben érdemes új szoftverplatformra vagy a felhőbe telepíteni a régi üzleti alkalmazásokat.

Milyen előnyökkel jár a legacy migration?

A legacy migration projekttel járó plusz erőfeszítések ellenére is, számos előnnyel jár a régebbi alkalmazások új platformra való migrálása. Alább ismertetjük a legacy migraton mellett szóló három leglényegesebb érvet:

  1. Hosszútávú költségcsökkentés

Az informatikai infrastruktúrába való befektetés az egyik legjelentősebb tétel az informatikai költségvetésben. Különösen a régi hardver szervizelése emeli az IT költségeket, ugyanis minél öregebb a hardver, annál magasabbak a karbantartási költségek. Az örökölt alkalmazás migrációja csökkentheti a karbantartási, szoftver- és licencköltségeket.

2. Javuló adatvédelem

A régebbi alkalmazások általában nincsenek megfelelően védve, és nem rendelkeznek megbízható biztonsági mentési vagy adat-helyreállítási tervvel adatvesztés vagy -sérülés esetén. Legacy migration után tehát javul az adatvédelem.

3. Gyors elérhetőség

A régebbi alkalmazások lassúak, használatuk frusztráló, és az új alkalmazottak számára nehezen megtanulhatóak. A hatalmas mennyiségű adat és alkalmazás régebbi rendszereken való tárolása nem kivitelezhető, és nem is várható el egy régebbi applikációtól, hogy a mai fejlettebb technológiával egyenrangú teljesítményt nyújtson.

A régi üzleti alkalmazás vagy szoftver migrációja tesztelési szakértelmet is kíván. A ProofIT tesztelési specialistái segíthetnek a régi alkalmazások új rendszerbe történő migrációjának tesztelésében, hogy vállalata zökkenőmentesen térjen át új szoftverplatformra, és ezáltal képes legyen javítani üzleti tevékenységeinek hatékonyságán.

Forrás: 1 2


TAGS  
Author

ProofIT

Complete test automation service and infrastructure: test automation from design through implementation to evaluation of results. ProofIT Ltd. has been providing assistance to a wide range of services and testing infrastructure, primarily for large companies and state organizations for more than ten years.
© 2018 ProofIT Kft. Minden jog fenntartva. / All rights reserved.
linkedin
Share This