Nemzetközi IT projektek koronavírus idején: Kihívások & megoldások

2021.06.15.
Hogyan valósítható meg egy nemzetközi IT projekt koronavírus-járvány alatt? Jelen cikkben ismertetjük a bolgár DSK Bank performanciatesztelési projektje során szerzett tapasztalatainkat.

Hogyan valósítható meg egy nemzetközi IT projekt koronavírus-járvány alatt? Hogyan lehet legyőzni a lockdown és egyéb korlátozások okozta nehézségeket? Jelen cikkben ismertetjük a bolgár DSK Bank performanciatesztelési projektje során szerzett tapasztalatainkat.

Globális korlátozások

Az immár másfél éve tomboló világméretű koronavírus-járvány érzékelhetően nagyban befolyásolja a nemzetközi piacokat. Egyedisége, hogy például a H5N1-gyel ellentétben ez a járvány bizonyos mértékben minden országot és szinte minden piaci szereplőt érint. A módosult piaci környezethez tudatosan és rugalmasan érdemes hozzáalakítani a cégek működését, hiszen jelenleg a bizonytalanság az egyedüli biztos pont. Kétségtelen, hogy a nemzetközi IT projekteknek is alkalmazkodniuk kell a megváltozott körülményekhez, mivel a pandémia okozta korlátozások világszinten még jó ideig az életünk részei lehetnek.

Halaszthatatlan fejlesztések

A pandémia ellenére a világgazdaságnak tovább kell működnie, így ha több munka és nehézség árán is, de a cégeknek el kell végezniük azokat a már megkezdett vagy halaszthatatlan IT fejlesztéseket, módosításokat, amelyek elengedhetetlenek a hatékony üzemelés érdekében.

Ahogy korábbi cikkünkben is írtuk, a koronavírus-járvány számos iparágban felgyorsította a digitális transzformációt, aminek eredményeként a céges digitális információ- és kommunikációtechnológiák fejlesztése kritikus tényezővé vált a Covid-19 pandémia miatt kiéleződő versenyben. A hatékonyabb IT rendszerek bevezetése nem tűr halasztást számos iparágban, azok elnapolása hosszú távon komoly hátrányokkal járhat a cégek számára.

Természetesen a 2020 előtt, ill. elején megkezdett kritikus szervezeti folyamatok megszakítására vagy elhalasztására sok esetben a járvány ellenére sem volt lehetőség – nemzetközi projektek esetén sem. Mindez azt eredményezte, hogy ugyan nehezített körülmények között, de muszáj volt elkezdeni az IT projekteket, és elvégezni a tervezett fejlesztéseket.

Banki akvizíció és performanciatesztelés a pandémia alatt

Bulgária vezető pénzintézeténél, a DSK Banknál is éppen a koronavírus-járvány kezdetén vált szükségszerűvé az informatikai rendszerek átalakítása. A közelmúltban lezárult banki akvizíció miatt ugyanis az OTP Csoport tagja, a DSK Bank mintegy 30 százalékkal bővült, a bank rendszereinek terhelése pedig az előzetes várakozások szerint 30-60 százalékkal nőtt a korábbiakhoz képest. A bank vezetői szükségesnek látták, hogy a migráció befejezése előtt performanciatesztekkel ellenőrizzék a rendszereket, előre modellezzék a rendszer működését a migráció utáni első napokban várható extrém terhelés alatt. Így a DSK Bank kénytelen volt a koronavírus-járvány legbizonytalanabb szakaszában belekezdeni a teljesítménymérési projektbe, ráadásul nemzetközi szereplőkkel: a ProofIT és a magyar KPMG szakembereivel. A projektet nehezítette, hogy extrém rövid határidő, mindössze három hónap állt rendelkezésre.

Kapcsolódó:  Mi köze a Boeing Dreamlinereknek a holnapi időjárás-előrejelzéshez?

Nemzetközi projekteket érintő kihívások

A járvány miatt életbe léptetett korlátozások kihívás elé állítják a nemzetközi színtéren működő cégeket is. A bolgár DSK Bank számára elvégzett performanciatesztelési projekt tapasztalataiból kiindulva több kritikus pontja lehet egy nemzetközi projektnek a Covid-19 pandémia alatt mind a megbízó, mind a megvalósító oldaláról.

A DSK-s projekt 2020 márciusában kezdődött. Mi volt jellemző 2020 tavaszára? Lockdown, utazási korlátozások, határzárak – mindebből következően a nemzetközi IT projektben résztvevő szakértőkkel történő személyes együttműködés komoly korlátokba ütközött, pedig egy olyan összetett projektben, mint amilyen egy performanciatesztelési projekt is, több személyes találkozóra is szükség van az információk összegyűjtéséhez, a problémák feltérképezéséhez.

„A projekt teljes időtartamára eredetileg 6-7 pár napos kiutazást és személyes találkozót terveztünk, amiből végül a koronavírus-járvány miatt csak 4 valósult meg. A határok lezárásával végül megszakadtak a személyes találkozások, de addigra már kialakítottuk a megfelelő kapcsolatokat, amikre a későbbi munka során támaszkodni lehetett. Maga a tesztelés már teljesen távolról zajlott, és minden, időközben felmerülő probléma megoldásához megfelelő segítséget kaptunk” – emlékezett vissza a DSK Bank performanciatesztelési projektje során tapasztalt nehézségekre Mészáros Attila, a ProofIT R&D menedzsere.

Komoly nehézséget okozhat tehát egy nemzetközi IT projekt esetén a koronavírus-járvány miatt hektikusan bevezetett lockdown, határzár, utazási korlátozás. Mindez akadályokat gördít a megbízó és kivitelező vállalat közötti kommunikáció elé, gátolva a célravezető információáramlás folyamatát. Nem szabad megfeledkezni a lelki tényezőkről sem, a lockdown és a járvány miatti veszélyhelyzet a projektmegvalósítói oldalon is bizonytalanságot és feszültséget, aggodalmat szül, a stressz pedig negatívan befolyásolhatja a feladat kivitelezését.

Lehetséges megoldások

A ProofIT szakemberei milyen hatékony válaszokat adtak a koronavírus-járvány idején elvégzett nemzetközi IT projekt kihívásaira? Mire érdemes a megbízóknak figyelniük?

  • Sokrétű tapasztalattal rendelkező csapatot bízzunk meg!

Gyorsan változó, bizonytalan nemzetközi környezetben csakis olyan vállalatot érdemes megbízni, amelyik már rendelkezik azokkal a szakmai- és humán kulcskompetenciákkal, melyek lehetővé teszik a rapid reagálást és alkalmazkodást a megváltozott körülményekhez. Egy teljesítménymérés például széleskörű szaktudást igénylő, igen összetett feladat, mely sikeres elvégzésére – főleg világjárvány idején – szinte kizárólag olyan szakértői csapat képes, amelyik korábbi IT projektjei során már megfelelő mélységű és mennyiségű tapasztalatot gyűjtött össze.

  • Potenciális menedzsmenttel dolgozzunk együtt!

A járvány, a lockdown és az emiatt hirtelen bekövetkező változások – például távmunkára való átállás egyik napról a másikra – negatívan befolyásolhatják az IT projekt kivitelezőinek pszichés állapotát, ami kihatással lehet az egész projekt sikerességére is. Emiatt olyan külső partnerekkel érdemes együttműködni, ahol a menedzsment biztos kézben tudja tartani a szakértő gárdát, szélsőséges körülmények között is. Megint felmerül tehát a tapasztalat kérdése, a projektmegvalósító oldaláról a menedzsment humán és vezetés-szervezési kompetenciái is mérvadóak a koronavírus-járvány során megvalósuló nemzetközi IT projekt sikerességét tekintve.

  • Nagyon rugalmasan kezeljünk minden részfolyamatot!
Kapcsolódó:  Mi a kapcsolat a koronavírus-járvány és a tesztautomatizálás között?

Kritikus fontosságúnak számít a szervezet részéről a rugalmasság. A ProofIT tapasztalatai szerint a koronavírus-járvány alatt megvalósuló nemzetközi IT projekt során a flexibilis hozzáállás elengedhetetlen, főleg a külső környezeti tényezők alakulását tekintve, mivel a járványhelyzetben nehezen tudjuk előre megbecsülni a várható eseményeket, fordulatokat: hogyan alakulnak a járványmutatók; hol, mikor lesz határzár, milyen előre nem látható nehézségek adódnak egy-egy országban stb. Mindezekre előre felkészülni nem, vagy nagyon nehezen lehet, ezért annak ellenére, hogy minden IT projektnek van egy szigorúan meghatározott ütemterve, mégis érdemes az éppen aktuális nemzetközi járványhelyzethez igazítani a lépéseket és az időkeretet.

  • Kommunikáljunk, egyeztessünk rendszeresebben!

A járvány ideje alatti projektmenedzsment lényeges pontja a fokozottabb kommunikáció. A szorosabb együttműködés, a többkörös egyeztetés, a rendszeres visszacsatolás még ha csupán online zajlik is, kiküszöböli az távolságból és a nemzetközi megbízásból adódó esetleges félreértéseket.

 „Egy tesztelés technikai értelemben teljesen elvégezhető több ezer kilométer távolságból is. A jól működő közös munka megalapozásához azonban mindenképpen fontos néhány személyes találkozó is. Az alapvető kapcsolatok kialakítása megalapozza a későbbi munka rugalmasságát és minőségét. A bizalom, az informális kapcsolatok kialakítása rendkívül fontos, hiszen leginkább erre lehetett alapozni az automata performanicatesztelési együttműködés második, távmunkán alapuló szakaszában. Óriási könnyebbség, ha tudja az ember, hogy egy váratlan problémát kivel, hogyan kell elintézni anélkül, hogy végtelen emailezésbe bonyolódnánk” – hangsúlyozta a bolgár DSK Bank teljesítménytesztelési projektje kapcsán Varga Zsolt, a ProofIT CEO-ja.

Sok tapasztalatot szűrtünk le a tavaly márciusi nemzetközi IT projektünk során. A legfontosabb meglátásunk, hogy a pandémiás helyzet ne tántorítson el senkit a szükséges fejlesztési projektek elindításától. A jelenlegi szélsőséges körülmények között is végig lehet vinni informatikai, például tesztautomatizálási projektet, ha előtte megfelelően felkészülünk az esetleges kritikus pontokra, és a projekt során végig rugalmasan alkalmazkodunk a hirtelen változó körülményekhez.


TAGS  
Author

ProofIT

Complete test automation service and infrastructure: test automation from design through implementation to evaluation of results. ProofIT Ltd. has been providing assistance to a wide range of services and testing infrastructure, primarily for large companies and state organizations for more than ten years.
© 2018 ProofIT Kft. Minden jog fenntartva. / All rights reserved.
linkedin
Share This