Miért és hogyan építsük be a digitális transzformációt a vállalati kultúrába?

2021.01.15.
A vállalati kultúra szerves részévé kell tenni a digitális transzformációt. Mivel minden cég digitális átállása egyedi, így vállalatra szabottan érdemes beépíteni azt a szervezet kultúrájába.

A vállalati kultúra szerves részévé kell tenni a digitális transzformációt. Mivel minden cég digitális átállása egyedi, így vállalatra szabottan érdemes beépíteni azt a szervezet kultúrájába.

A digitális transzformációtól változik a vállalati kultúra

Egy XXI. századi vállalat sikerének kiemelt záloga a digitális technológiákra való hatékony átállás. Ma már nem kérdés, hogy egy vállalat megbízhatóan működő szoftverek, IKT rendszerek nélkül lemarad a versenyben.  

A digitalizáció – vagyis a korábban fizikai vagy analóg folyamatok, tartalmak, objektumok digitálissá válása – a technológiaalapú szervezeti megújulás eszköze. Ha a digitális technológiát egy vállalat számos tevékenységébe integráljuk, az alapjában változtatja meg az értékteremtés módját és a napi működést.

A digitális transzformáció egy folyamatos és összetett cselekvéssorozat a szervezet működésének átalakítására. A digitális transzformáció során innovatív technológiák fejlesztésén és implementálásán kívül az új humán képességekbe való befektetés és az erőforrások, folyamatok újraoptimalizálása is szükséges.

A digitális transzformációnak számos eleme van, a digitális termékfejlesztéstől kezdve az automata vagy manuális szoftvertesztelésig több szinten folyik egy szervezet átállása. Mindez a vállalati kultúra megváltozásával jár együtt.

A digitális transzformáció mindenhol egyedi

Minden cégnél eltérő ütemben és formában megy végbe a szervezet digitális eszközökre való átállása. Ami közös, hogy a digitális transzformáció igen hosszadalmas és nagy horderejű szervezet-fejlesztési kihívást jelent minden cég életében, mely összehangolt egyéni, csoportos és összervezeti beavatkozásokat igényel.

A szerteágazó igényeket is figyelembe véve mégis hogyan valósítható meg sikeresen a digitális transzformáció? Mindig az adott iparági környezetet figyelembe véve, a cég adottságaira és üzleti-technológiai kihívásaira építve, az üzleti modelljére és stratégiájára hangolva, az ügyféligényeket szem előtt tartva, és nem utolsósorban az üzletmenet folyamatosságát biztosítva érdemes sokrétű intervenciós terveket kidolgozni és rugalmasan megvalósítani.

A digitális átalakulás nem ér véget a régi eszközök, rendszerek lecserélésével. A nehezebb része a puha, viselkedésben és gondolkodásban végbemenő változások, amelynek létrejöttét a menedzsmentnek és a szervezeti kultúrának kell segítenie.

Kapcsolódó:  Örökölt rendszer-migráció: kinek, mikor ajánlott?

Termelékenységnövekedésre akkor lehet igazán számítani egy-egy új szoftver bevezetése vagy nagyobb mértékű technológiai irányváltás után, ha a digitalizációt érintő átfogó mentalitásváltozás is végbemegy. Vagyis a vállalati kultúra által támogatott, minden szinten megvalósuló vezetői és munkavállalói elkötelezettségre is szükség van.

Vezetői szintről induló intervenciók

Sikeres digitális átállás a szervezeti kultúra támogatása nélkül nem valósulhat meg. A digitális eszközök bármikor beszerezhetők, de a működtetésükhöz szükséges kultúrát szisztematikusan lehet csak kialakítani, az első számú vezető aktív részvételével. A digitális-agilis szemlélet elsajátítását és gyakorlását a menedzsment köréből érdemes elindítani.

Ezért mindenekelőtt a közép- és felsővezetőknek ajánlott elköteleződniük az üzleti-szervezeti IT beavatkozások, fejlesztések létjogosultsága mellett. A szervezeti hierarchia alacsonyabb szintjein álló munkatársak csak ezután lesznek képesek bízni abban, hogy az informatikai rendszerek folyamatos megújítása, bővítése a vállalat érdekét szolgálja.

A humán erőforrást tekintve alapozva és fejlesztve ajánlott foglalkozni a digitális képességekkel. A digitális-agilis átalakulást belső és/vagy külső továbbképzésekkel lehet hatékonyan támogatni. Érdemes a képzéseket általános, illetve különféle technológiákra és munkakörökre specializált tananyagokra különválasztani.

A rendszeres és tervezett képzéseknek köszönhetően csökken az ellenállás és a félelem a digitális eszközökkel szemben, és egyúttal széles körben megteremtődik a digitális kultúra alapja a szervezeten belül. A digitális átállást ösztönző képzések hatékonyságát erre specializálódott coach-ok támogatásával is meg lehet erősíteni.

A cél az, hogy a vállalat minden szintjén elterjedjen a digitális szemléletet magában foglaló vállalati kultúra.

Házon belüli tesztelési kompetencia kiépítése

A bővülő digitális transzformáció miatt folyamatosan növekszik a szervezetek automatizálási igénye is. Ezért nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a vállalatoknak outsource-ing helyett egyre inkább belső tesztelési infrastruktúra kiépítésére kell majd koncentrálniuk.

Emiatt minél előbb a vállalati kultúra részévé kell tenni, hogy a szervezeti informatikai folyamatok közül mit, mikor, hogyan kell ellenőrizni, tesztelni. Ehhez egyik oldalról egy jól működő házon belüli tesztelési infrastruktúra szükséges, másrészt humán oldalról ki kell építeni hozzá a megfelelő kompetenciákat.

Kapcsolódó:  Miért és kinek fontos az IT-kormányzás?

Megbízóink alkalmazottainak tesztelési kompetenciáit jellemzően oktatással szokták fejleszteni szakembereink, amellyel felkészítik őket a házon belüli automata tesztelési infrastruktúra (tesztautomatizáló eszközök, tesztbankok stb.) helyes és hatékony üzemeltetésére.

Forrás:

  1. Innováció-e a digitalizáció? A digitális transzformáció és az innovációmenedzsment tanulságai egy pénzügyi szolgáltatónál
  2. A digitalizáció sikeréhez a szervezeti kultúra megváltoztatására is szükség van

CÍMKÉK  
A cikk szerzője

ProofIT

Teljeskörű tesztautomatizálási szolgáltatás és infrastruktúra: tesztautomatizálás a tervezéstől a kivitelezésen át az eredmények kiértékeléséig. A ProofIT Kft. széleskörű szolgáltatásokkal és tesztelési infrastruktúra kiépítésével nyújt segítséget elsősorban nagyvállalatok, állami szervezetek számára több mint tíz éve.
© 2018 ProofIT Kft. Minden jog fenntartva. / All rights reserved.
linkedin
Share This