Mi a kapcsolat a koronavírus-járvány és a tesztautomatizálás között?

2021.02.12.
Mire világít rá a koronavírus-járvány? Milyen tendenciákat gyorsított fel? A jelenlegi világjárvány számos kérdés vet fel. Nem tudjuk, meddig tart. Nem tudjuk, meddig lesznek hatékonyak a vakcinák ellene.

A koronavírus-járvány miatt gyorsuló digitális transzformáció megnöveli a tesztautomatizálás iránti igényt.

Mire világít rá a koronavírus-járvány? Milyen tendenciákat gyorsított fel? A jelenlegi világjárvány számos kérdés vet fel. Nem tudjuk, meddig tart. Nem tudjuk, meddig lesznek hatékonyak a vakcinák ellene. Nem tudjuk, mivé mutálódik a vírus.

Nem tudjuk, a jövőben nagyobb járvány mikor üti fel a fejét, súlyos károkat okozva nemcsak az embereknek, hanem a gazdasági szereplőknek is. Mindezekkel kapcsolatban igen nagymértékű a bizonytalanság – lokális és globális viszonylatban egyaránt.

Az IKT nélkül leáll az élet

Ami biztos, hogy életünk több területét mondhatni alapjaiban változtatta meg, és alakítja folyamatosan. Ami a vállalati mindennapokat illeti, egy haszna mindenképpen volt a koronavírus okozta pandémiának és az ellene való védekezés miatt elrendelt kényszerű korlátozásoknak: rádöbbentette a döntéshozókat arra, hogy megbízhatóan működő információ- és kommunikációtechnológiai (IKT) rendszerek, eszközök nélkül leáll az élet.

A jövő tendenciái

A Covid-pandémia tombolása közepette megláthatjuk a körülöttünk zajló tendenciákat, melyek közül röviden körbejártuk a legfontosabbakat, amelyek várhatóan a jövő kritikus versenytényezői lesznek.

1. A személyes jelenlét háttérbe szorul, az online mindent visz

A digitalizáció még olyan iparágakba is betört, ahol korábban csak elvétve volt jelen, például egyre több élelmiszerboltban helyeznek üzembe automata kasszát.

2. Egyre nagyobb szükség lesz a sok igényt kielégítő, online, számítógépes vállalati megoldásokra

A cégek egyre gyorsuló ütemben térnek át olyan programokra, technológiákra,melyek számos munkafolyamatot, vagy akár az egész vállalati működést online, digitális platformra helyezik. Egy tipikus példa erre, hogy a kereskedelemmel foglalkozó cégek közül, aki tehette, áttért online értékesítésre.

3. Az online, IT-s rendszerek biztonságos és hatékony, valamint folyamatos működése kritikus tényezőként való kezelése elengedhetetlen a jövő szempontjából

A vállalati „immunrendszert” is érdemes karbantartani, ennélfogva a céges informatikai rendszerek ellenállóképességét is erősíteni kell. A cégek egyre kevésbé engedhetik meg maguknak a digitális rendszereik/eszközeik elhanyagolását. A karbantartásba beletartozik a hardveres és szoftveres fenntartás és fejlesztés egyaránt, de a biztonság kérdésköre is.

Kapcsolódó:  Hogyan szabadulhatunk meg vállalatunk csendes IT-károsítóitól?

4. Növekszik az automatizált tesztelés iránti szükséglet

Mivel egyre több és egyre hatékonyabb IT rendszerekre lesz szükségük a cégeknek ahhoz, hogy versenyképességüket hosszú távon is megőrizhessék, ezért az automata tesztelés iránti igény növekvőben van. Ugyanis a digitális rendszerek hibamentes működésének előfeltétele a rendszeres tesztelés.

A manuális tesztelés helyett pedig az automatizált tesztelés nagyobb hatékonysággal, kvázi kevesebb ráfordítással, – és nem utolsó sorban kisebb fertőzésveszéllyel – üzemeltethető. A ProofIT-nál is tapasztaljuk a megnövekedett keresletet, megbízásaink száma a pandémia kezdete óta jelentősen megnövekedett.

Az átrendeződött folyamatok állandósulnak

Amit az üzleti és informatikai vezetőknek a koronavírus hatásából tömör konklúzióként, egyértelműen le lehet szűrni, hogy ne ringassuk magunkat illúzióba: a Covid-19 miatt átszerveződött folyamatok, üzemmódok, bevezetett megoldások zöme nem fog visszarendeződni, hanem állandósul, és továbbfejlődik a járvány lecsengése után is. 2020 vízválasztó év volt a vállalatok életében is.

Fel kell ismerni, hogy számos, kényszerűségből bevezetett szervezeti folyamatot tekintve 2020 után sem fog visszaállni a 2020 előtti állapot, más lesz a norma. Vagyis erről a „lépcsőfokról” kell majd tovább üzemeltetni a vállalatokat. Egyre komplexebb és nagyobb informatikai rendszereket pedig egyre több automata teszteléssel lehet majd üzemben tartani.


CÍMKÉK  
A cikk szerzője

ProofIT

Teljeskörű tesztautomatizálási szolgáltatás és infrastruktúra: tesztautomatizálás a tervezéstől a kivitelezésen át az eredmények kiértékeléséig. A ProofIT Kft. széleskörű szolgáltatásokkal és tesztelési infrastruktúra kiépítésével nyújt segítséget elsősorban nagyvállalatok, állami szervezetek számára több mint tíz éve.
© 2018 ProofIT Kft. Minden jog fenntartva. / All rights reserved.
linkedin
Share This