Miért és kinek fontos az IT-kormányzás?

2021.11.17.
Az informatika által hogyan optimalizálható az értékteremtés? Mi az informatikai-kormányzás célja és feladata? Mi a kapcsolat az üzleti stratégia és az IT-kormányzás között? Melyek az IT-irányítás területei? Mi az a COBIT? Cikkünkben ezeket a kérdéseket járjuk körül.

Az IT alapvető szükségletté vált

Az informatika mára elengedhetetlen eszközzé vált a szervezetek versenyképes, hatékony és eredményes működéséhez. Hasonlóan a víz- és áramszolgáltatáshoz, manapság már szinte egyetlen vállalat sem tudna IT nélkül üzemelni. Főleg a komplex IT rendszereket üzemeltető cégek esetében, az informatika a nap minden percében, az év minden napján biztosítja és támogatja a vállalati tevékenységek maradéktalan ellátását. A jól kiépített informatikai rendszer lehetővé teszi, hogy segítségével a vállalat közvetve vagy közvetlenül értéket állítson elő. Mindez azonban csakis abban az esetben valósul meg, ha az adott vállalatnál szakszerűen van megtervezve, mérve és kormányozva az IT.

IT-stratégia és IT-kormányzás kapcsolata

Az informatikai stratégia a mindenkori üzleti stratégiából kerül levezetésre, alapját a vállalati stratégia adja, célja tehát a vállalati küldetés megvalósításának segítése. Az IT-menedzsment tervezésének és működtetésének vázát az IT-kormányzás (IT-governance) – vagy más néven az IT-irányítás – jelenti. Az IT -irányítás célja a vállalati informatika általános irányításának javítása, valamint az információ- és technológiai befektetésekből származó érték javítása. (A tesztelés és tesztautomatizálás megtérülésének számítása igen összetett feladat.) Ennél fogva a stratégiai informatika-menedzsment egyet jelent a vállalat értékteremtő képességének és az IT rendszerek által támogatott üzleti folyamatok javításával, optimalizálásával.

Informatikai-kormányzás feladata

Az IT-kormányzásnak három lényeges feladata van:

  • vállalati stratégia és az informatikai stratégia integrálása,
  • az értékelési-mérési rendszerek kereteinek kijelölése, továbbá
  • az informatikai terület irányítási alapelveinek lefektetése.

Az informatikai-kormányzás fókuszában az informatikai funkció áll, ebből következően – a vállalati kormányzás alrendszereként – az IT-irányítás azokat a vezetéssel, szervezeti felépítéssel és folyamatokkal kapcsolatos területeket fogja át, amelyek biztosítják a vállalati stratégia megvalósulásának és a vállalati célok elérésének az üzleti informatika által történő támogatottságát, ezen felül összehangolja az informatika által érintett vagy kiszolgált területek működését.

Kapcsolódó:  A fejlesztéstől a tesztelésig vezető út: A ProofIT története

Miért fontos az IT-irányítás?

Az IT-kormányzás lehetővé teszi, hogy a szervezet informatikája támogassa és elősegítse a vállalat stratégiájának és céljainak elérését. Az informatikai irányítási keretek tehát lehetővé teszik, hogy a szervezetek hatékonyan kezeljék informatikai kockázataikat, és biztosítsák, hogy az információval és technológiával kapcsolatos tevékenységek illeszkedjenek az általános üzleti céljaikhoz. Például a megbízható vállalatirányítási keretrendszer segítségével a menedzsment hatékonyabban képes kezelni a vállalatvezetés kihívásait. Egy jól működő, szervezetre szabott vállalatirányítási rendszer biztosítja, hogy a vállalkozás mindig rendelkezzen a megfelelő döntéshozatali folyamatokhoz és ellenőrzésekhez szükséges információkkal. Emellett mérhető eredményeket prezentál a tágabb üzleti stratégiákkal és célokkal szemben.

IT –kormányzás területei

Az IT Irányítási Intézet (az ISACA divíziója) öt területre bontja az IT-kormányzást:

  1. Érték szállítás
  2. Stratégiai összehangolás
  3. Teljesítmény-menedzsment
  4. Erőforrás menedzsment
  5. Kockázat kezelés

Megfelelő technológia megtalálása és kiaknázása

Hogyan találjuk meg a vállalatunk számára leginkább hasznosítható technológiát? Mi alapján döntsünk egy informatikai beruházás elindításáról? Stratégiai szinten ehhez nyújt támogatást az informatikai-kormányzás. Az IT-irányítás eszközei segítik a vállalat céljainak leginkább megfelelő informatikai megoldások megtalálását, értékelését és kiválasztását. Ha megtaláltuk a megfelelő technológiát, akkor következik a jelenlegi és az elérendő helyzet megismerése, feltérképezése, számszerűsítése, a lépések megtervezése és az eléréséhez szükséges döntések előkészítése – de ez már az informatikai-controlling területe lesz.

COBIT

A COBIT egy IT menedzsment keretrendszer, amelyet az ISACA fejlesztett ki, hogy segítse a vállalkozásokat az információkezeléssel és -irányítással kapcsolatos stratégiák kidolgozásában, szervezésében és végrehajtásában. A COBIT (Control Objectives for Information and Related Technology) tehát egy nemzetközileg elismert informatikai irányítási keretrendszer, amely segít a szervezeteknek megfelelni az üzleti kihívásoknak a szabályozások betartása, a kockázatkezelés és az informatikai stratégia szervezeti célokhoz való igazítása területén. A keretrendszer legújabb iterációja a COBIT 2019.

Forrás: 1 2 3


TAGS  
Author

ProofIT

Complete test automation service and infrastructure: test automation from design through implementation to evaluation of results. ProofIT Ltd. has been providing assistance to a wide range of services and testing infrastructure, primarily for large companies and state organizations for more than ten years.
© 2018 ProofIT Kft. Minden jog fenntartva. / All rights reserved.
linkedin
Share This