A fejlesztéstől a tesztelésig vezető út: A ProofIT története

2021.09.08.
Hogyan vált a kezdetben szoftverfejlesztő ProofIT-ből automata tesztelő vállalat? A cégünk fennmaradása érdekében létkérdés volt, hogy jó és pontos tesztekkel rendszeresen ellenőrizni tudjuk a szoftverparkot. Így indultunk.

A szoftvertesztelés inkább hátrasorolt tevékenységnek számít sok cégnél – majdhogynem lenézett munka –, holott nagyon kritikus szerepet tölt be a vállalati IKT rendszerek megfelelő működésében, így stratégiai szempontból is kulcstényező. Mi a saját bőrünkön tapasztaltuk meg, mennyire fontos jó és pontos tesztekkel rendszeresen ellenőrizni a szoftverparkot. Ezért is alakult át a kezdetben szoftverfejlesztő ProofIT az évek alatt automata szoftvertesztelő céggé. Történetünk jó példa arra, hogy igenis fokozottan oda kell figyelni a manapság még előszeretettel mellőzött tesztelésre, és hogy az automata tesztelés fontos eleme a vállalati informatikai rendszerek szoftverfejlesztési folyamatának.

Cégtörténet: Hogyan indultunk?

A ProofIT szoftverfejlesztő cégként indult még 2007-ben. A kezdeti időkben éveken át fejlesztettünk a MOL Nyrt.-nek, Magyarország legnagyobb olaj- és gázipari vállalatának. A nagyléptékű szoftverek fejlesztése hatalmas tudás és tapasztalat birtokába juttatott minket. A MOL egész kiskereskedelmi forgalma a ProofIT rendszerein ment át évekig, a MOL-hoz tartozó összes benzinkút szoftverparkjának teljes működéséért mi feleltünk.

Hogy jött a képbe a szoftvertesztelés?

A MOL-lal való megállapodás értelmében, ha a ProofIT rendszereinek hibájából a MOL rendszerei akár csak 4 órára leálltak volna, súlyos kötbért kellett volna fizetni a MOL számára, akkorát, ami meghaladta volna a ProofIT akkori éves árbevételét. Vagyis egy rendszerhiba a cég létét veszélyeztette volna.

Ezt mindenképpen elkerülendő, a ProofIT rá volt kényszerülve, hogy tökéletesen működő teszteket építsen ki magának házon belül, a MOL rendszereinek folyamatos teszteléséhez. A hiányos tesztelés negatív következményeit a saját bőrünkön éreztük volna meg. Így a minden problémaforrást maximálisan feltáró tesztek kiépítése a cég jövőjének volt a záloga. A ProofIT tesztelési ága ebből fejlődött ki.

Ma már csak teszteléssel foglalkozunk

A hatékony tesztek kiépítése napi gyakorlatunkká, majd belső kompetenciánkká vált. A ProofIT az évek során evolválódott. A különféle szoftverfejlesztési, -üzemeltetési és -tervezési projektek során a ProofIT szakemberei látták, mekkora kiaknázatlan rés van a szoftvertesztelésben. Ezért a szoftverfejlesztést magunk mögött hagyva ma már pusztán a tesztelésre fókuszálunk. Nagyjából tíz éve, hogy kizárólag funkcionális tesztek, performanciatesztek, integrációs tesztek, tartóssági tesztek tervezése, kivitelezése és optimalizálása, valamint automatizálási infrastruktúra kialakítása során kamatoztatjuk a felhalmozott szakismeretünket.

Kapcsolódó:  Tesztautomatizálás: biztonság és versenyelőny egy változó világban

ACE: szaktudásunk esszenciája, első tesztautomatizáló termékünk

Az ACE (Automated Conformance Evaluation) a több mint egy évtized alatt a szoftvertesztelés területén összegyűjtött szakértelmünk és tapasztalatunk esszenciája. Az előremutató és hátráltató példaesetek, gyakorlatok lepárlásából jött létre az ACE. Szembeötlő volt, hogy a cégek nagy része azért tart a rendszeres teszteléstől, mert házon belül nem tud biztosítani hozzá szoftvertesztelésben jártas alkalmazottat. Az ACE-val ezt kívántuk kiküszöbölni, így a termék lehetővé teszi, hogy fejlesztői tudással nem rendelkező belső munkaerő is képes legyen a vállalati tesztautomatizációt végrehajtani, mivel a tesztek megfogalmazása és megvalósítása 2 hetes tanfolyamunk segítségével, IT tudással nem rendelkező felhasználók számára is oktatható. A szoftverfejlesztéstől a tesztautomatizáló eszközünkig, az ACE-ig nagy utat tettünk meg, de úgy érezzük: megérte.


TAGS  
Author

ProofIT

Complete test automation service and infrastructure: test automation from design through implementation to evaluation of results. ProofIT Ltd. has been providing assistance to a wide range of services and testing infrastructure, primarily for large companies and state organizations for more than ten years.
© 2018 ProofIT Kft. Minden jog fenntartva. / All rights reserved.
linkedin
Share This