3+1 tévhit az automata teszteléssel kapcsolatban

2021.12.01.
A szoftverfejlesztési folyamat felgyorsulásával párhuzamosan a tesztautomatizálás egyre szélesebb körben alkalmazott módszerré vált. Mégis sok félreértés övezi, ezért cikkünkben tisztázzuk az automata teszteléssel kapcsolatban kialakult tévhiteket.

Az automata tesztelés a szoftverprojektek egyik főszereplője

Az automatizált tesztelés a fejlesztés lassan nélkülözhetetlen részévé kezd válni. Egy új szoftver fejlesztését vagy szoftverkód módosítását tesztelésnek kell követnie, hogy a szoftver minősége biztosított legyen. Az összetettebb funkciókkal ellátott szoftver esetében egy idő után a kézi tesztelés már nem lesz elegendő, emiatt érdemes automatizált szoftveren keresztül futtatni a teszteket. Az automatizált tesztelés során a tesztelők szoftvert használnak a szoftver tesztelésére, amely nemcsak a tesztelési költségeket csökkenti, de a tesztelési időt is lerövidíti.

Tesztautomatizálási tévhitek

A szoftverfejlesztésnél nyújtott felbecsülhetetlen támogatása ellenére sok szervezet továbbra is halogatja az automatizált tesztelés bevezetését. Ezért összegyűjtöttük a 3+1 leggyakoribb tévhitet a tesztautomatizálással kapcsolatban, melynek tisztázásával minden vállalatvezető meggyőződhet arról, hogy az automata tesztelés számos szoftverprojekt esetén lehet kiváló tesztelési módszer:

  1. tévhit: Az automatizált tesztelés költségesebb a kézi tesztelésnél

Igaz, hogy az automatizált tesztelésbe fektetett kezdeti költség magasabb, mint ha csak manuális tesztelőket használnánk, néhány éves időtávot vizsgálva azonban a manuális tesztelés felé billen a mérleg serpenyője, hiszen az automatizált teszteléshez képest a kézi tesztelési folyamatban a tesztelőknek több időbe telik a teszteket elvégezni. A többletmunka ára pedig hozzáadódik a tesztelési költségekhez. Így tehát az automata tesztelést egy olyan hosszú távú befektetésnek érdemes tekinti, amely idővel több nyereséghez vezethet, mert megóv a manuális tesztelés miatti többletkiadásoktól. Egyes szakértők szerint az automata tesztelés jellemzően 2-4 éven belül erős ROI-t eredményez.

2. tévhit: Automatizált teszteket csak fejlesztők írhatnak

Ugyan vannak olyan típusú egyéni automatizált tesztek, melyek megírását érdemes a legtapasztaltabb fejlesztőkre bízni, azonban ma már számos szoftvertesztelési eszköz létezik, amelyeket kódolási tapasztalattal nem rendelkező felhasználók is eredményesen használhatnak. A ProofIT által kifejlesztett ACE (Automated Conformance Evaluation) is egy ilyen tesztautomatizálási eszköz, mely gyors betanulási fázis után az informatikai-programozási tudással nem rendelkező alkalmazottak számára is általánosan alkalmazható tesztelési platform. Az ACE segítségével a tesztek megfogalmazása és futtatható megvalósítása már a 2 hetes tanfolyamunk elvégzését követően is lehetséges.

Kapcsolódó:  Ökotudatos IT eszköz adomány a ProofIT-tól

3. tévhit: Automatizált szoftvertesztelés mellett nincs szükség manuális tesztelésre

Az automata tesztelés az ismétlődő és gyakran tesztelt kódok esetében ideális, mivel a tesztelésre fordított idő mennyiségét és a hibaarányt nagymértékben le tudja csökkenteni, ugyanakkor nem képes minden tesztelési igényt kielégíteni. Egyes tesztek esetében jobb, ha manuális teszteléssel hajtják végre. Ezért nem zárható ki teljesen a manuális tesztelés a tesztelési folyamatból, automatizált tesztelés bevezetését követően sem, hanem meg kell találni a kézi és az automatizált tesztelés adott vállalat IT infrastruktúrája számára megfelelő egyensúlyát.

+1 tévhit: Ha bizonyos teszteléseket automatizál, akkor az egészet automatizálnia kell

A harmadik tévhitből fakad egy azt kiegészítő tévhit, miszerint ha egyszer automatizáltunk egy tesztet akkor ezentúl az összes többi, később szükséges tesztet is automatizálni szükséges. Ez is egy valótlan hiedelem a szoftverautomatizálással kapcsolatban. Ugyanis ahogy a korábbi tévhitnél is írtuk, az automatizált tesztelés sokszor kiváló tesztelési módszer, de a tesztautomatizálás nem minden esetben ad megoldást minden szoftvertesztelési kihívásra. Egyes szoftverek teszteléséhez kézi tesztelők tapasztalatára van szükség a pontos eredmények érdekében.

Egy szoftvertesztelési projekt elkezdése előtt mindig ajánlott szakértőkkel konzultálni arról, hogy az adott szoftvernél, IT rendszernél milyen tesztet lehet és érdemes automatizálni, és melyiket elvégezni inkább manuálisan.

Forrás: 1 2


TAGS  
Author

ProofIT

Complete test automation service and infrastructure: test automation from design through implementation to evaluation of results. ProofIT Ltd. has been providing assistance to a wide range of services and testing infrastructure, primarily for large companies and state organizations for more than ten years.
© 2018 ProofIT Kft. Minden jog fenntartva. / All rights reserved.
linkedin
Share This