2022 globális tesztelési trendjóslatai

2022.01.14.
Melyek lesznek 2022 legfontosabb tesztelési trendjei? Várhatóan hogyan és hová fejlődik a szoftvertesztelési ipar 2022-ben? Mit olvastunk ki az iparági szakértők cikkeiből, mire számít a szakma?

A szoftvertesztelés evolúciója tovább folytatódik 2022-ben is. Várhatóan lesznek új folyamatok, új szoftvertesztelési trendek, melyek idén bontakoznak majd ki, és lesznek olyan tendenciák is, amelyek a korábbi évek változásai nyomán tovább formálják a tesztelési iparágat.

Az iparági szakértők, a gyártók és szolgáltatók marketingesei által írt cikkeket szemlézve az alábbi hangzatos jóslatokat tették a főbb szakmai szereplők a tesztelési iparág jövőjét illetően. Buzzwordök csupán? Talán. Mindenesetre ezeket szeretnék láttatni a szektor meghatározó szereplői. Mert ezekről divat beszélni, még úgy is, hogy nem hangsúlyozzuk ki: nem minden problémára nyújtanak megoldást.

Tesztelési trendjóslatok 2022-re

Először vizsgáljuk meg, a szoftvertesztelési iparág milyen lényeges trendekre, változásokra számít 2022 folyamán. Nemzetközi szakértők szerint idén tovább erősödnek a 2021-ben tapasztalt tendenciák, vagyis az alábbi domináns folyamatok térnyerését prognosztizálja a szakma.

Automatizálási szint növelése

A fejlesztő szakemberek és elemzők szerint a jövőben hihetetlenül magas lehet az automatizált folyamatok száma, ami sok esetben az automata tesztelés iránti igény növekedését vonja maga után.  Az automatizálás ugyan nem helyettesíti egyes elemek szükségszerű kézi tesztelését, ezért 2022-ben várhatóan a manuális és automatizált folyamatok tudatos megválasztására és kombinációjára helyezik majd a hangsúlyt a cégek - tehát itt már túllendült a piac a csodaváráson, és az elérhető megoldások reális beillesztésénél jár a hétköznapokban.

Mesterséges intelligencia használata és a gépi tanulás bevonása

A mesterséges intelligencia (AI) lehetővé teszi a számítógépek számára, hogy a korábbi tapasztalatok felhasználásával önállóan tanuljanak, gyorsan elemezzék a helyzetet, és megoldják a feladatot. A folyamat leegyszerűsítése érdekében aktívan használják a gépi tanulást is, amely lehetővé teszi a mesterséges intelligencia számára a hatékony tanulást a hasonló feladatok megoldásának elemzésével. A gépi tanulással kombinált mesterséges intelligencia új magaslatokra emeli a szoftvertesztelést hirdetik a szakmai portálok, azonban ritkán teszik hozzá, hogy az messze nem minden feladatosztályra alkalmazható, talán az idei évben megkezdődhet a túlzott hype visszabontása, és a valóban erős AI és az ML képességek jól hasznosítható szegmenseinek azonosítása és kommunikációja is.

Kapcsolódó:  Hogyan ne hajtsuk végre informatikai rendszerünk migrációját?

Centralizálás és decentralizálás

A nemzetközi szakértők szerint 2022-ben több központosított tesztelési platform és infrastruktúra fog megjelenni, amelyek lehetővé teszik, hogy a tesztelők egy csapatként dolgozhassanak különböző fizikai és földrajzi helyekről, miközben továbbra is teljes mértékben hozzáférnek az összes tesztinfrastruktúrához. Ezekkel az alkalmazásokkal bárhonnan írhatók és automatizálhatók lesznek a tesztesetek. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy még több cloud alapú platformra lehet számítani idén – ugyanakkor még messze nem rendezettek a kritikus üzleti területeken érzékeny biztonsági kérdések, és ismeretlenek a publikus cloud, privát cloud és on-premise megoldások hibrid használhatóságának korlátai.

Fokozott igény a kiberbiztonságra

A kutatások szerint a vállalatok kiberbiztonságra fordított kiadásai 2022-re elérhetik a 133,7 milliárd dollárt. Mivel az elmúlt években folyamatosan nőtt az adatokkal való visszaélések és a célzott támadások száma, ezért a szoftvertesztelő szakembereknek is segítségére is szükség van a kiberbiztonság megteremtése érdekében.

Ezek azok a trendek, melyeket a szakma és a nagyobb gyártók, szolgáltatók láttatni szeretnének. Ezekhez képest hazai viszonylatban mi a realitás? Mi és hogyan szűrődhet be a nemzetközi trendekből a hazai tesztelésbe? Mi az, ami a nemzetközi radaron fel sem tűnik, és itthon mégis jelentős lehet?  Következő cikkünkben ennek járunk utána, megkérdezzük Mészáros Attilát, a ProofIT K+F igazgatóját, szerinte a jelek alapján merre halad a szoftvertesztelői iparág 2022 folyamán.

Forrás: 1 2 3 4


TAGS  
Author

ProofIT

Complete test automation service and infrastructure: test automation from design through implementation to evaluation of results. ProofIT Ltd. has been providing assistance to a wide range of services and testing infrastructure, primarily for large companies and state organizations for more than ten years.
© 2018 ProofIT Kft. Minden jog fenntartva. / All rights reserved.
linkedin
Share This