10 must have CIO kompetencia

2022.09.12.
Milyen kulcsképességekkel rendelkezzen egy CIO? Cikkünkben felsoroljuk azt a tíz legfontosabb kompetenciát, amelyek fejlesztése erősen ajánlott az informatikai vezetők számára.

Mivel foglalkozik egy CIO?

A Chief Information Officer (CIO) felügyeli a vállalat informatikai részlegén belül dolgozó embereket, valamint koordinálja a folyamatokat és technológiákat abból a célból, hogy biztosítsa az informatikai részleg üzleti célokat támogató működését.

Az informatikai felsővezetőnek számos kihívással kell megküzdenie egyszerre. Nem elég, hogy az informatikai funkciók, technológiák folyamatos változásának követése majdhogynem naprakész tudást igényel tőle, tisztában kell lennie az aktuális technológiai trendekkel, de még az üzleti élet, sőt a vezetői szerepkör kihívásaival is egyszerre kell megbirkóznia.

Emiatt a CIO-nak igen komplex kompetencia-struktúrát kell kifejlesztenie magában, mely nem korlátozódhat csupán az informatikai ismeretekre, hanem magában kell foglalnia az eredményes vezetői tulajdonságokat és a jó csapatjátékos attitűdöt is.

CIO kulcskompetenciák

Milyen képességekkel rendelkezzen tehát egy informatikai vezető? Hosszú lenne a lista, ezért most a teljesség igénye nélkül soroljuk fel azt a tíz legfontosabb kompetenciát, amely egy sikeres CIO ismérve.

 1. Informatikai koncepció ismertetésének képessége
  Hogyan magyarázzuk el olyan felsővezetőnek az informatikai elképzeléseket, aki nem annyira jártas az IT világában? Nagyon fontos, hogy a CIO megtanulja lefordítani nem IT nyelvre is, közérthetővé tenni az informatikai ötleteket, terveket.
 2. Projektkommunikáció képessége
  Hogyan kommunikáljuk a projekt állapotát az érintettekkel? Nagyon kiemelt kompetencia, hogy megfelelő stílusban, és megfelelő nyelvezettel legyen képes kommunikálni az informatikai vezető az összes stakeholderrel arról, hogy éppen milyen fázisban tart a projekt.
 3. Meggyőzés képessége
  Hogyan lehet meggyőzni a vezetőséget, hogy be kell fektetni egy nem triviális informatikai projektbe? Nagyon hasznos képesség egy CIO számára. Például a tesztelés, és főleg az automata tesztelés néhány cégnél még ma is a nem evidens IT projektek közé tartozik, pedig a sikeres IT-kormányzás része kellene, hogy legyen. A CIO-nak néha rá kell beszélni a menedzsmentet a költségesebb IT beruházásokra is, ehhez is megfelelő kompetencia kialakítása szükséges.
 4. Informális információszerzés képessége
  Egy informatikai vezetőnek is el kell sajátítania a megfelelő informális információs rendszerek használatát. Ennél a kompetenciánál kulcskérdés, hogyan szerzünk információt arról, mi történik valójában a vállalatnál, az informatikai részlegen belül, miről pletykálnak a kollégák; és mi hogyan kapcsolódunk a belső kommunikációs hálózathoz.
 5. Negatív visszacsatolás adásának és fogadásának képessége
  Hogyan mondjuk el a kollégának, hogy téved, anélkül, hogy megszégyenítenénk őt? Talán az a legcélravezetőbb, ha négyszemközt szembesítjük a hibájával az alkalmazottat, miközben az erősségeit, eddigi munkásságának érdemeit is kiemeljük. Ehhez a képességhez tartozik az is, hogy a CIO hogyan fogadja a negatív visszajelzéseket.
 6. Szakmai multitasking és time management képessége
  Hogyan írjunk tervdokumentumot, rakjunk össze IT-stratégiát, fogadjunk visszajelzést, meetingeljünk stb. szinte egyszerre, rövid határidőn belül? A multitasking és az időmenedzsment képességének folyamatos fejlesztése nagyon hasznos egy CIO számára.
 7. Mentorálás és csapat kialakításának képessége
  Hogyan mentoráljunk egy pályakezdő informatikust, egy új menedzsert, akinek IT/műszaki tanácsra van szüksége? Hogyan segítsük a kollégákat a munkájukban? Hogy válasszuk ki a csapattagokat? Hogyan alakítsunk ki összetartó és jól működő, a vállalat érdekeit képviselő csapatokat?
 8. Ötleteink elfogadtatásának képessége
  Hogyan tud rávenni informatikus kollégákat arra, hogy meghallgassák és elfogadják az ötleteit anélkül, hogy fenyegetve éreznék saját pozíciójukat? Ez is egy olyan képesség, amely gyakorlása szükséges egy CIO számára.
 9. Idegen ötletek elfogadásának képessége
  Hogyan hallgassuk meg más mérnökök, informatikusok ötleteit anélkül, hogy fenyegetve éreznénk saját pozíciónkat? Szakmai képességeinket nem csorbítja az, ha különféle gondolatokat mérlegelünk, vagy beépítünk egy projekt sikeressége érdekében.
 10. Értekezlet levezénylésének képessége
  Hogyan kell eredményesen lebonyolítani egy értekezletet? A Covid utáni időszakban már nemcsak a személyes értekezlet kivitelezésének fortélyait kell ismerni, hanem tisztában kell lenni a sikeres online meeting levezénylésének technikájával is.
Kapcsolódó:  Hogyan építsük be a digitális transzformációt a vállalati kultúrába?

Ha a fenti tíz kulcskompetenciát a CIO folyamatosan fejleszti magában, könnyebben birkózik meg a vezetői szerepkör okozta kihívásokkal.

Forrás: 1, 2, 3, 4


TAGS  
Author

ProofIT

Complete test automation service and infrastructure: test automation from design through implementation to evaluation of results. ProofIT Ltd. has been providing assistance to a wide range of services and testing infrastructure, primarily for large companies and state organizations for more than ten years.
© 2018 ProofIT Kft. Minden jog fenntartva. / All rights reserved.
linkedin
Share This